Vad säger lagen?

Vi hjälper er gärna att reda ut vad som gäller.

VEM GÖR DET REGELBUNDNA BRANDSKYDDSARBETET I HUSET?


Det är ett delat ansvar mellan fastighetsägare och hyresgäst/nyttjare.
Fastighetsägare ska begära att få se hur det systematiska brand-skyddsarbetet sköts av hyresgästen. I de flesta fall har man redan i hyreskontraktet skjutit över ett ansvar på hyresgästen/nyttjaren att regelbundet genomföra det systematiska brandskyddsarbetet.
Regelbundenheten är inte specificerad, men verksamheter med gäster eller kunder som saknar lokalkännedom har naturligtvis ett större ansvar att brandskyddet fungerar, varje dag dygnet runt. Många av våra kunder gör därför det systematiska brandskyddsarbete varje dag.

Stefan Spendrup

Nyhet!

En nyhet som kom när lagen om skydd mot olyckor trädde i kraft är att vissa ska upprätta en skriftlig redogörelse. För vissa byggnader eller anläggningar där konsekvenserna av en brand kan blir särskilt stora, ska det upprättas en så kallad skriftlig redogörelse för brandskyddet. Denna ska skickas in till kommunen som sedan använder dessa som underlag för att bedöma behovet av tillsyn.


Behöver du lämna skriftlig redogörelse?
Vilka byggnader och anläggningar som omfattas av kravet på skriftlig redogörelse finns angivet i Statens räddningsverks föreskrifter om skriftlig redogörelse för brandskyddet (SRVFS 2003:10). Vissa verksamheter som berörs av detta krav är:

•    Förskolor, skolor eller skolbarnomsorg
•    Hotell, pensionat eller vandrarhem
•    Elevhem och förläggningar för fler än 50 personer
•    Samlingslokaler som används av fler än 150 personer, t ex varuhus, nöjeslokaler,    konsertlokaler, sporthallar, kyrkor, större bibliotek, teatrar, biografer,  konferensanläggningar, offentliga tillställningar och allmänna sammankomster
•    Restauranger eller liknande med alkoholtillstånd
•    Alla typer av byggnader med fler än 16 våningar ovan mark

Copyright 2024 by Company Name

Disclaimer

>